Late breaking information

MUSICOLOGY AT THE UNIVERSITY OF AMSTERDAM

26/11/2014

Richard Taruskin (15-18 december)

Van 15 tot 18 december zal prof. dr Richard Taruskin (University of California, Berkeley) deelnemen aan een serie lezingen en debatten in Amsterdam en Utrecht, georganiseerd in een samenwerking tussen de opleidingen Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam, het Conservatorium van Amsterdam en het Orgelpark.

Op 15 december zal prof. dr Taruskin om 16:00 een lezing geven in het Universiteitstheater (Nieuwe Doelenstraat 16), zaal 3.01, getiteld:

Resisting the Rite

Everyone knows about the hostile audience reaction to the first performance of Le sacre du printemps, but resistance to the work and its original import has been constant over the course of the century since then, affecting its subject, its interpretation, and its performance practice. The chief resisters were Stravinsky, Diaghilev and Roerich, the ballet’s creators, and as a result of their resistance the meaning of the work and its cultural significance has been utterly transformed.

De lezing duurt ca. 45 minuten, gevolgd door 30 minuten discussie en een receptie.

Op 16 december volgt er om 14:30 een openbaar interview en discussie getiteld “Catching Up with Richard Taruskin” aan het Conservatorium van Amsterdam (Oosterdokskade 151) over historische uitvoeringspraktijk, volkselementen in hedendaagse muziek, gevolgd door een uitvoering van de Sacre du Printemps voor quatre-mains piano. Op 17 december is er om 15:00 in het Orgelpark (Gerard Brandstraat 26, Amsterdam) een paneldiscussie onder leiding van prof. dr. Hans Fidom over improvisatie en de uitvoeringspraktijk van nieuwe muziek met bijdragen van organist Willem Tanke en pianist Ralph van Raat. Tot slot geeft prof. Taruskin op 18 december om 16:15 een colloquium aan de Universiteit Utrecht, in de Sweelinckzaal van Drift 21, getiteld “Liszt and Bad Taste”. Studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam zijn van harte uitgenodigd voor alle bovenstaande evenementen. Masterstudenten en promovendi kunnen deze lezingen ook volgen in het kader van een masterclass van 2 ECTS bij het Huizinga Instituut, voor meer informatie en registratie zie Masterclass Richard Taruskin


Richard Taruskin is hoogleraar Muziekwetenschap aan de Universiteit van California, Berkeley, en is een van de meest toonaangevende en spraakmakende muziekwetenschappers van de afgelopen decennia. Hij is de auteur van de imposante Oxford History of Western Music (2005) en heeft vele invloedrijke publicaties over Russische muziek, nationalisme, modernisme en muzikale uitvoeringspraktijk op zijn naam staan, waaronder Text and Act (1995), Stravinsky and the Russian Traditions (1996) en Defining Russia Musically (1997). Met zijn regelmatige bijdragen in onder andere de New York Times en New Republic is hij bovendien een prominente stem in het publieke debat over klassieke muziek.