Late breaking information

MUSICOLOGY AT THE UNIVERSITY OF AMSTERDAM

02/09/2014

Balinese Gamelan Semar Pagulingan speelklaar in Universiteitstheater


Vanaf 1 september 2014 is de Opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam de trotse gebruiker van een zeldzame zeventoons Gamelan Semar Pagulingan van het Indonesische eiland Bali. De gamelan is onlangs opgesteld in de kelder van het Universiteitstheater aan de Nieuwe Doelenstraat met uitzicht op de Amstel. 

De gamelan zal ingezet worden voor reguliere onderwijsactiviteiten van de Opleiding Muziekwetenschap en voor workshops. Balinese gamelans zijn in tegenstelling tot Javaanse gamelans nauwelijks tot niet aan Europese instellingen voor hoger muziekonderwijs te vinden. De opleiding Muziekwetenschap zal zich dus sterk maken voor de mogelijkheid om wetenschappers, musici en studenten van Balinese muziek uit andere delen van de wereld toegang te geven tot de gamelan. De wereldwijde reputatie die de UvA geniet op het gebied van onderzoek naar muziek in de Indonesische archipel kan hiermee gecontinueerd en versterkt worden. 

Semar Pagulinganorkesten waren belangrijke statussymbolen voor Balinese vorsten – ze zijn vernoemd naar Semara, de god van de liefde, en dienden bespeeld te worden in een speciaal daarvoor ontworpen hof binnen het paleis, de semarabawa, wanneer een vorst bij zijn eega sliep. Het is niet verwonderlijk dat de specifieke samenstelling van instrumenten die een Gamelan Semar Pagulingan kenmerkt, geroemd wordt om haar milde en verfijnde klank.