Late breaking information

MUSICOLOGY AT THE UNIVERSITY OF AMSTERDAM

21/09/2011

Festival Ton de Leeuw in Breda

Muziekwetenschap UvA, Stichting Babel, Muziekcentrum Nederland, De Nieuwe Veste Breda en Fontys Conservatorium Tilburg organiseren van 7 tot en met 27 november een
een festival rond Ton de Leeuw.
Tijdens het festival staan werken centraal die Ton de Leeuw heeft gecomponeerd in de periode die hij in Breda heeft doorgebracht (1942- 1949). Dit betreft kamermuziek, werken voor orkest, piano, koor en orgel. Enkele van deze werken beleven tijdens het festival hun wereldpremière. Naast verschillende concerten is er ook een introductiecursus en masterclass piano te bezoeken.

Klaus Kuiper, een van onze studenten, heeft in opdracht van Muziekwetenschap UvA voor deze gelegenheid een interview geredigeerd dat De Leeuw in 1995 gaf. Hierin geeft deze een beschouwing over de culturele situatie in Breda, Nederland en Europa rond de tweede wereldoorlog en over hoe hij die heeft beleefd. Deze tekst zal op het Festival te verkrijgen zijn in een speciale editie. Hij wordt ook gepubliceerd in het novembernummer van het Tijdschrift van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Muziektheorie.

Concerten in Breda, De Nieuwe Veste, 2011
18 november, liederen; muziek voor piano en viool, en voor 2 piano's.
Inleiding Rokus de Groot
19 november, werken voor orkest en piano
Inleiding Jurrien Sligter
26 november, pianomuziek
Inleiding Sander van Maas
27 november, muziek voor koor en orgel.
Inleiding Daan Manneke.